Hoe kunnen we helpen?
afdrukken

Voordat u begint met ontwikkelen

De sectie “Ontwikkelen met Comm’ant X” is speciaal voor gebruikers van het Comm’ant Business Process Managemensysteem die verantwoordelijk zijn voor het inrichten en inhoudelijk onderhouden van de informatie.

Vereisten ten behoeve van het gebruik van de sectie voor ontwikkelaars

  • Wij gaan er van uit dat u de Comm’ant X Kick/Start training voor Ontwikkelaars heeft gevolgd
  • Wij gaan ervan uit dat u de sectie Aan de slag met Comm’ant X heeft bestudeerd en eventueel de online trainingen op onze Academy heeft gevolgd, en daardoor bekend bent met de verschillende navigatiemogelijkheden en de bijbehorende terminologie.
  • Wij gaan er ook van uit dat u bekend bent met het integrale procesmodel van Comm’ant en het SIPOC-model voor informatiestromen (Supplier > Input > Process > Output > Customer).

Ontwikkelen met Comm’ant

Ontwikkelaars zijn verantwoordelijk voor het inrichten van het Comm’ant-systeem. Zij vullen het systeem met de procesinformatie van de organisatie, maken de diverse objecten en koppelen deze aan elkaar en ordenen alle informatie in logische groepen.

Voor het ontwikkelen met Comm’ant is alleen een webbrowser nodig. De informatie wordt real-time online in het systeem verwerkt en is direct beschikbaar voor de andere gebruikers van het systeem.

Het ontwikkelen van procesbeschrijvingen is in beginsel een teaminspanning. Er zijn meerdere mensen bij betrokken om de informatie te verzamelen en het ontwerp van de processen nader vorm te geven. Met deze ingrediënten ontstaat één geheel waarin de processen op elkaar aansluiten.

De omvang en complexiteit van organisaties zijn vaak de aanleiding om meerdere mensen aan te wijzen om voor hun deel van de organisatie de procesbeschrijving in orde te maken. Er wordt dan samengewerkt aan één totaalmodel van de organisatieprocessen en de verbanden tussen de interne processen worden inzichtelijk gemaakt en vervolgens uitgewerkt.

Er zijn gemeenschappelijke onderdelen of objecten waar de gehele organisatie mee te maken heeft of die het beste vooraf kunnen worden geregeld.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • de terminologie in de woordenlijst
  • de lijst van systemen (applicaties en/of software)
  • de lijst van functienamen
  • de lijst met gebruikers
  • de rollen (vb. Procesmanager, Proceseigenaar, Procesexpert: wat betekent dat)
  • de elementaire indeling van processen en bijbehorende groepenstructuur.

Overleg en afstemming over definities en conventies, die leiden tot een goede basisinrichting, zorgen ervoor dat alle ontwikkelaars c.q. eigenaren met eenzelfde set van uitgangspunten hun werk zullen uitvoeren.

Wanneer u direct aan het begin zorgt voor een goede basisinrichting van deze onderdelen verloopt het vervolg van de procesbeschrijving- en implementatieactiviteiten op dit punt soepel.

Bij deze voorbereiding is het inzetten van ervaren Comm’ant consultants een welkome aanvulling voor uw organisatie. Zij brengen kennis en ervaring in bij uw team en werken als intermediair en klankbord om discussies tot een goed resultaat te doen komen. Dit bevordert een goede start en verankering van de methode binnen de organisatie.Heeft dit artikel geholpen?
0 van 5 sterren
5 sterren 0%
4 sterren 0%
3 sterren 0%
2 sterren 0%
1 sterren 0%
5
Hoe kunnen we dit artikel verbeteren?
Please submit the reason for your vote so that we can improve the article.
Hulp nodig?
inhoud

Meer weten over Comm’ant?